Какво е Мала?

По целия свят Малите са се популяризирали от йоги и духовни търсачи. Те са красиви йога и бохо бижута. От древни времена Малите са служили като свещен и мощен инструмент, използван в медитацията.

Какво е Мала?

Мала, което на санскрит означава венец, е низ от мъниста, традиционно използван за броене и мантруване по време на медитация от будисти, индуси и йоги в продължение на хиляди години. Те са древни и символични инструменти, които са разработени, за да поддържат ума фокусиран и чист от мислите. Обикновено, Малата се състои от 108 броя мъниста, по-голямо мънисто Гуру и завършено с пискюл, като всяка част носи свое собствено символично значение. Мънистото Гуру осигурява начална и крайна точка за преброяване на 108 повторения на мантрата.

От какво се правят Maлите?

Малките мъниста могат да бъдат направени с различни материали. Най-често използваните видове мъниста са направени от дърво, семена и/или скъпоценни камъни. В зависимост от използвания материал, свойствата на мънистата имат определени енергийни ефекти. Тези естествени материали ни напомнят за връзката ни с планетата и Вселената като цяло. Нашите Maли са направени от устойчиви дървесни семена, истински полускъпоценни камъни, памук и/или веган коприна.

Защо 108 мъниста?

Числото 108 има различно значение в различни философски, научни и религиозни вярвания. Математиците от ведическата традиция вярвали, че 108 е числото, представляващо цялостта на съществуването. Санскритската азбука има 54 букви, всяка с мъжки и женски род, общо 108. В астрономията диаметърът на Слънцето е 108 пъти диаметъра на Земята, разстоянието от Слънцето до Земята е 108 пъти диаметъра на Слънцето, а разстоянието от Земята до Луната е 108 пъти диаметъра на Луната. В астрологията има 27 съзвездия, разделени на 4 части и има 9 планети във всеки 12 зодиакални знака, всяка, когато се умножи, е равна на 108. Финото тяло има 108 енергийни канала или Нади, които се събират, за да образуват Сърдечната чакра, като един от тези канали води до коронната чакра и самореализация. Според Аюрведа има 108 марма точки (жизнени точки на жизнените сили) на тялото. Упанишадите-древният текст на индуистките учения има 108 глави. В Индия има 108 свещени места и 108 имена на индийски богини. Свещената река Ганг обхваща дължина от 12 градуса и ширина от 9 градуса и когато се умножи е равна на 108. В будизма се казва, че 108 представлява следната формула: 6 x 3 x 2 x 3 = 108. 6 сетива на човешкото същество: зрение, звук, мирис, вкус, докосване, мисъл; 3 пъти: минало, настояще, бъдеще; 2 състояния на сърцето, ума или намерението: чисто или нечисто; 3 емоционални състояния: харесвам, не харесвам, безразличие.

Анатомията на Мала

Структурата на Малата не е случайна. Всяка част има свое собствено духовно и символично значение. Малата обикновено се нанизва с конец за здравина и подкрепа. След това конецът се завързва на възел, за да се поддържа последователно пространство между всяко мънисто и действа като помощно средство за Джапа медитация. Възелът представлява Божествената връзка между всички същества, напомняйки ни, че всички аспекти на живота са свързани и поддържани в универсалната сутра на живота.

Мънисто Гуру - Това 109-то мънисто свързва мънистата с пискюла, сигнализирайки за края на един пълен цикъл в Джапа медитацията - смята се, че представлява състояние на съзнанието, централната цел на медитационната практика. Мънистото Гуру символизира връзката между Гуру, което е санскрит за учител, от когото ученикът е получил своята мантра и наставничество. Ученикът рецитира мантрата 108 пъти и когато се стигне до зърното на Гуру, прави пауза, за да изрази дълбока благодарност към Гуру, който споделя такава мъдрост. Мънистото Гуру означава благодарност и нашата връзка с Божественото.

Пискюлът е група от струни, като всяка нишка е продължение на връвта, която свързва Мала заедно. Нишките непрекъснато се движат и текат, напомняйки ни, че не сме разделени, а свързани с Божественото и един с друг – единство и единство, пътувайки заедно в това пътуване, наречено живот. Пискюлът също така символизира хилядата венчелистчета на Сахасрара, коронната чакра, надхвърляща енергията, създадена от медитацията.

Историята на Мала

Използването на мъниста в молитва е възникнало в Индия около 8-ми век пр.н.е. с корени в индуизма и будизма. Първоначално Малата, наричана още Джапамала, се е развила от стил на медитация, наречен Джапа. Джапа е санскритска дума, която означава „да рецитирам, мърморя“ и представлява повторение на мантри. Малите се използват в други култури и религии и са известни като молитвени мъниста и броеници. Над две трети от световното население използват някакъв вид молитвени мъниста като част от духовната си практика.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published